Google maakte vorige week bekend dat het met de introductie van zeven nieuwe API’s ook een aantal API’s gaat beëindigen. Een van deze API’s was die van Google Translate, een API waar veel webmasters dankbaar gebruik van maken. Door alle kritiek die Google kreeg op het beëindigen van deze API heeft het nu besloten om de API om te gaan bouwen naar een betaalde variant.

Volgens Google wordt er enorm veel misbruik gemaakt van de Google Translate-API en worden de voorwaarden die Google stelt aan deze API ruimschoots overtreden door veel gebruikers. Daardoor is de Google Translate-API een van de duurste API’s die Google gratis ter beschikking stelt. Er is namelijk enorm veel serverkracht nodig om deze API in de lucht te houden. Vandaar ook het lastige besluit om per 1 december te stoppen met deze API.

Google had echter niet gerekend op deze hoeveelheid kritiek en heeft daarom besloten om de API om te gaan bouwen en binnenkort een betaalde variant van de API beschikbaar te stellen. Hierdoor kunnen ontwikkelaars en websites die veelvuldig van deze API gebruik maken er toch voor kiezen deze te blijven gebruiken. Hoe hoog de vergoeding wordt voor het gebruik van de Google Translate API is onduidelijk.

Het gebruiken van de website van Google Translate blijft wel gewoon gratis, net als de widgets waarmee een bezoeker snel je website kan vertalen.

Er zijn echter een groot aantal API’s die dit jaar nog zullen worden beëindigd. hieronder vallen de Blog Search API, Books Data API en Books JavaScript API (niet de nieuwe API), Image Search API, News Search API, Patent Search API, Safe Browsing API (alleen v1), Translate API (gratis variant), Transliterate API, Video Search API en de Virtual Keyboard API.

Ook heeft Google laten weten dat een aantal API’s zullen worden beëindigd, maar hiervoor is nog geen datum vastgesteld. Het gaat hier om de Code Search API, Diacritize API, Feedburner APIs, Finance API, Power Meter API, Sidewiki API en de Wave API.