Vandaag heeft vandaag de gewijzigde nieuwsfeed geïntroduceerd op de F8 Developer Conference. Deze viel helaas niet in goede aarde bij intensieve Facebook-gebruikers. Zij hebben massaal hun onvrede geuit op hun Facebook-profiel.

Verandering is niet altijd even leuk en verloopt vaak niet zonder verzet, zo blijkt wel weer. Facebook wilde het nieuwsoverzicht op een andere manier weergeven om de gebruikers op hun wenken te bedienen. Van dat laatste blijkt absoluut geen sprake: Facebook-gebruikers klagen massaal over de nieuwe nieuwsfeed en steken hun onvrede niet onder stoelen of banken.

Gebruikers zijn boos over de wijze waarop het nieuws op hun scherm verschijnt. Door de nieuwe functionaliteit "top stories" verschijnen de nieuwsberichten niet langer in chronologische volgorde, maar door elkaar. Dat komt omdat Facebook de belangrijkste nieuwsberichten van je Facebook-vrienden plompt bovenaan plaatst. Een van de gebruikers klaagde dat hijzelf en niet Facebook uitmaakt wat belangrijk nieuws voor hem is.

Een woordvoerder van Facebook reageerde op het protest van de gebruikers. "Het doel van deze verbeteringen is om mensen in staat te stellen hun vrienden te volgen, ongeacht hoe veel of weinig ze ook inloggen op Facebook, en de belangrijkste updates te volgen." De woordvoerder benadrukte dat Facebook alle feedback verzamelt en zal gebruiken om de functionaliteiten nog verder te verbeteren.

Tot voorheen werd het nieuwsoverzicht weergegeven door de belangrijkste of meest recente berichten bovenaan de nieuwslijst te plaatsen. Bij de nieuwe functionaliteit kijkt Facebook naar de frequentie dat een gebruiker inlogt. Logt een gebruiker meerdere keren per dag in, dan wordt het meest recente nieuws getoond. Gebruikers die slechts eenmaal per week Facebook bezoeken krijgen een overzicht van de belangrijkste nieuwsitems van die week.

Een andere nieuwe functionaliteit van de nieuwsfeed is "top stories". Als gebruikers daarop klikken krijgen zij de belangrijkste berichten en foto’s van zijn vrienden te zien. Tevens verschijnt er een nieuwe menu dat Facebook ‘Ticker’ heeft genoemd. Op het scherm zullen de meest recente reacties, updates en foto’s direct na plaatsing getoond worden.

Verandering leidt aanvankelijk tot verzet, maar wordt gevolgd door acceptatie. Of dat bij Facebook ook het geval zal zijn is nog even afwachten, maar de kans is groot dat Facebook wel zal inspelen op alle commentaren om zijn gebruikers te vriend te houden.