De onlangs door Facebook geïntroduceerde vernieuwingen op de nieuwsfeed is door veel gebruikers slecht ontvangen. Daarom heeft Facebook nu besloten om deze veranderingen terug te draaien en de chronologie in de nieuwsfeed in ere te herstellen.

In de tweede helft van september maakte Facebook op de F8 Developer Conference bekend dat het diverse nieuwe functionaliteiten heeft geïntroduceerd, of op termijn zal onthullen. Een van deze ‘verbeteringen’ was de revisie van de nieuwsfeed op de website. Niet langer kwamen de meest recente berichten bovenaan te staan: in plaats daarvan selecteerde Facebook, op basis van de frequentie van de bezoekers, welke berichten het meest interessant voor hen zijn. Gebruikers die vaak inloggen krijgen de laatste nieuwtjes te zien, zij die slechts éénmaal per week naar de website surfen krijgen een overzicht van de belangrijkste nieuwsitems van de afgelopen week.

"Top Stories" was een tweede nieuwe functionaliteit in de berichtendienst van Facebook. Als gebruikers daarop klikken krijgen zij de belangrijkste berichten en foto’s van zijn vrienden te zien. Tevens verschijnt er een nieuwe menu dat Facebook ‘Ticker’ heeft genoemd. Op het scherm zullen de meest recente reacties, updates en foto’s direct na plaatsing getoond worden.

Maar gebruikers zaten helemaal niet op deze ‘verbeteringen’ te wachten. Massaal klaagden ze over het niet langer chronologisch verschijnen van hun nieuwsberichten. "Ik wil niet dat Facebook voor mij bepaalt wat wel en niet belangrijk voor me is" was een veelgehoorde klacht.

Facebook schrijft nu op haar blog dat ze de chronologie in de nieuwsfeed zal herstellen. Facebook-gebruikers kunnen opnieuw instellen dat de meest recente verhalen opnieuw bovenaan verschijnen, of juist de ‘gemarkeerde’ nieuwsitems. Facebook zal deze update de komende weken uitrollen.