2min

Tags in dit artikel

,

Ondanks dat Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) een kleine Nederlandse organisatie is, heeft het volgens juristen een goede kans van slagen. Hoewel Google als contentaanbieder is beschermd dient het wel een goede notice and takedown procedure te hebben en daar schiet het momenteel in te kort.

Gisteren deed het MDI aangifte tegen Google, omdat de organisatie van mening is dat het internetbedrijf te weinig doet om discriminatie tegen te gaan op Blogger en Youtube. Dergelijke klachten werden voorheen binnen één tot twee werkdagen afgehandeld, tegenwoordig staat discriminerende content steeds langer online. "De laatste tijd is echter een verslechtering in communicatie op te merken", aldus het MDI gisteren in een verklaring.

Dat het MDI een kleine Nederlandse organisatie is maakt volgens juristen niets uit in de aanklacht. Het internetbedrijf heeft zelf een klachtenbeleid geformuleerd. Als het bedrijf zich daar niet aan houdt, dan is het verstandig om een signaal af te geven. Jurist Arnoud Engelfriet zegt dat Google in principe een beschermde status heeft als het gaat om de content die gebruikers plaatsen, "maar het bedrijf is wel verplicht een goed Notice and Takedown-beleid te voeren. Als blijkt dat ze niet reageren op klachten heeft het MDI een punt", aldus Engelfriet tegenover Webwereld.

Dat Google van origine een Amerikaans bedrijf is, doet volgens Engelfriet niet ter zake. Hij stelt dat Google een Nederlandstalige website heeft om zich om de Nederlandse markt te richten. Daarnaast heeft het internetbedrijf een vestiging in Nederland en genereert het inkomsten in ons land. Daarom is het bedrijf zich genoodzaakt om zich aan de Nederlandse wetgeving te houden.

Google zegt dat ze aangifte nog niet heeft ingezien en om die reden nog niet inhoudelijk op de zaak kan reageren.