Aangifte wegens discriminatie tegen Google

De organisatie Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) heeft vandaag aangifte gedaan tegen Google wegens discriminatie. Het MDI is van mening dat Google te weinig actie onderneemt om discriminatie tegen te gaan op Youtube en Blogger.

Aangifte wegens discriminatie tegen GoogleHet MDI was voorheen tevreden over Google want toen verwijderde Google de discriminerende uitingen binnen een redelijke termijn van de website. Tegenwoordig is dat echter niet meer het geval en blijven veel video’s en berichten te lang staan op de websites.

"De laatste tijd is echter een verslechtering in communicatie op te merken, waardoor discriminerende uitingen steeds langer online blijven staan. Een voorbeeld hiervan is de video van de extreem-rechtse gabber formatie de Kale Vandale genaamd Kutaap. In deze video zijn teksten te horen als ‘Oprotten stelletje kankerapen’."

Het MDI laat weten dat niet alleen de video’s discriminerend zijn maar ook aanzetten tot en uitlokken van discriminerende reacties. De organisatie vindt dan ook dat google zijn maatschappelijk verantwoordelijkheid verzuimd. "Het is niet acceptabel dat dit soort discriminerende uitingen weken, maanden en in sommige gevallen meer dan een jaar blijven staan zonder dat er actie wordt ondernomen."

Het MDI heeft vandaag aan NU.nl laten weten dat het voorheen altijd goede onderbouwde reacties kreeg en de meldingen vaak binnen 1 a 2 dagen werden opgepakt en de berichten en video’s werden verwijderd.

Nu krijgt de organisatie geen reactie meer behalve dat ze gebruik kunnen maken van een geautomatiseerd formulier waar ze de melding in kunnen doen. Deze meldingen worden echter niet verwerkt.

De organisatie zegt verder niets over eventuele vervolgstappen of vervolging van Google. "Dat is aan het Openbaar Ministerie."

Google heeft inmiddels kennis genomen van de aangifte, maar heeft deze nog niet kunnen bestuderen en kan dus ook nog geen inhoudelijke reactie geven.

Bron:Nu