Gisteren schreven we al dat Google zijn eigen regels heeft overtreden, doordat het bloggers heeft betaald om over Google Chrome te schrijven en te linken naar de downloadpagina. Google heeft inmiddels actie ondernomen en laten weten dat het nooit de intentie heeft gehad om bloggers te betalen voor links en dat het hier nooit toestemming voor heeft gegeven. Toch heeft het bedrijf besloten om de Google Chrome pagina te straffen in de zoekresultaten.

Google heeft aangegeven dat spam fighting team van het bedrijf de pagerank van de Chrome pagina’s heeft verlaagd vanwege de betaalde links. Het gevolg is dat je op veel zoekwoorden de Chrome browser niet meer zo makkelijk zal kunnen vinden. De straf die Google zichzelf heeft opgelegd zal minimaal 60 dagen van kracht zijn.

Google wil hiermee laten zien dat het nooit hun intentie is geweest om betaalde links te genereren naar de Chrome downloadpagina. Waarschijnlijk heeft Google een PR-bureau in de arm genomen om Chrome te promoten en hebben die de keuze gemaakt voor deze manier van promotie. Een manier die echter verboden is volgens de voorwaarden van Google.

Hoewel deze actie laat zien dat Google zijn eigen voorwaarden ook serieus neemt voor de eigen diensten is de straf nog wel vrij licht. Als iemand anders dezelfde praktijken toepast en Google deelt een straf uit dan wordt je in de meeste gevallen compleet uit de zoekresultaten gegooid en is de periode waarin de website wordt geblokkeerd meestal 6 tot 12 maanden.

Het PR-bureau dat de actie heeft opgezet is vooralsnog onbekend maar de kans is waarschijnlijk erg klein dat ze nog nieuwe opdrachten van Google kunnen verwachten.