2min

Microsoft heeft een winstwaarschuwing afgegeven, de verkoopcijfers van het vierde en laatste kwartaal van 2011 kunnen wel eens lager uitvallen dan analisten vooraf voorspelden. De overstroming in Thailand en andere delen van Azië liggen hieraan ten grondslag.

Analisten voorspelden dat de verkoopcijfers van computers 1 procent lager zou uitvallen in het vierde kwartaal. Tami Reller, de financiële baas bij Microsoft, suggereert dat dit cijfer waarschijnlijk lager zal uitvallen dan aanvankelijk werd voorspeld. Reller verwacht dus nog lagere verkoopcijfers.

De grote boosdoener voor dit resultaat is de overstroming die vorig jaar oktober plaatsvond in Thailand en andere delen van Azië. Daardoor ontstond een schaarste aan harde schijven en konden overzeese voorraden niet op peil gehouden worden. Een tweede factor die aan het slechte resultaat heeft bijgedragen is de populariteit van smartphones en tablets. Overigens zal Microsoft daar in de nabije toekomst wel van gaan profiteren doordat eind 2012 met Windows 8 op de markt komt, dat ook geschikt is voor tablets. Daarnaast is het bedrijf sinds begin van dit jaar druk bezig om Windows Phone 7 aan de man te brengen.

Microsoft is niet het enige bedrijf dat zegt last te hebben van de overstroming in Azië. Het Japanse technologiebedrijf Sony moest ook al flinke verliezen in zijn boeken noteren als gevolg van de overstroming. Internetbedrijven Facebook en Google zeggen dat de beperkte productiecapaciteit de opslagcapaciteit van de bedrijven in het geding komt. Intel ten slotte zegt dat de overstroming het bedrijf ongeveer één miljard dollar aan financiële schade heeft toegebracht.

Er zijn ook bedrijven die hiervan profiteren. CEO Meg Whitman zei afgelopen maand dat bedrijven als Facebook en Google bij HP aankloppen om servers te bestellen. "Op dit moment bouwen ze geen servers, omdat ze geen harde schijven hebben. Daarom kloppen ze bij ons aan. Google, Facebook en andere bedrijven bellen ons nu, omdat zij niet in staat zijn om harde schijven te verkrijgen", aldus Whitman. Technologiebedrijf Apple zegt nauwelijks hinder of financiële schade te ondervinden door de gevolgen van de overstromingen.