1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Het Korps Landelijke Politie Diensten gaat sociale media scannen op verdachte informatie. Hiertoe heeft het KLPD besloten na gebeurtenissen als de rellen in Londen en de Arabische Lente.

Het Korps Landelijke Politie Diensten heeft hiervoor al een speciaal systeem aangeschaft welke de taak moet gaan uitvoeren, de CY-Humit (Cyber Human Intelligence). Dit systeem werd in Israël ontwikkeld door de Israëlische defensie in samenwerking met de geheime dienst Mossad en is bedoeld om een overheid of instantie te kunnen waarschuwen over zogenaamde ‘deep web’ activiteiten. In Nederland gaat het politiekorps van Twente als eerst met het systeem an de slag.

Hiervoor is inmiddels een Europese subsidieaanvraag voor ingediend. De KLPD werkt met enkele andere Europese partijen samen om dit systeem te ontwikkelen voor verschillende Europese politiekorpsen. Het doel is om zo geld te besparen. Ondanks dat het systeem sociale media afspeurt op verdachte informatie hoeven mensen niet meteen bang te zijn dat zij worden aangezien als crimineel, verdachte of terrorist. Het systeem werkt volledig binnen de wettelijke en ethische grenzen. Indien er informatie uit het systeem komt rollen die verdacht is, worden nog steeds de reguliere kanalen en procedures gevolgd om dit nader te onderzoeken.