2min

Tags in dit artikel

, , ,

In een poging om raddraaiers sneller op te kunnen pakken bij een opstootje, gevecht of andere overtreding worden beelden en foto’s ervan steeds vaker op internet geplaatst. De reden hiervoor is dat het enorm succesvol is om de daders te pakken te krijgen.

Overheden en justitiële instellingen krijgen namelijk in de gaten dat het internet een zeer krachtig medium is welke vele malen doeltreffender is dan de ouderwetse beeldbuis. Wanneer de foto’s op het internet geplaatst worden zou het aantal mensen die de melding ziet en de daarop volgende tips vele malen hoger liggen en bruikbaarder zijn. Het gebruik van andere mediums zoals de vertrouwde televisie lijkt niet in alle gevallen doeltreffend te zijn maar blijft de politie wel gebruiken.

Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar de rellen in London begin augustus die volgde na een incident waarbij de Engelse politie een dodelijk schot loste, zien we dat het gebruik van verschillende media voor veel nieuws zorgde. Zo plaatste de politie foto’s van relschoppers naast op internet ook op bijvoorbeeld billboards. Door deze manier steeg het aantal bruikbare tips en aanhoudingen.

In ons eigen land zal de politie vandaag opnieuw foto’s van relschoppers plaatsen nadat er afgelopen woensdagavond opschudding ontstond in de binnenstad van Nijmegen. Hier probeerde de supporters van voetbalclub NEC de confrontatie aan te gaan met de supporters van Vitesse. De ME moest hierbij aan te pas komen en door de opstootjes raakte vijf agenten gewond. De politie hoopt door middel van het plaatsten van foto’s op internet verschillende aanhoudingen te kunnen verrichten.