Politie zoekt criminelen vaker via netwerk-sites

Steeds vaker gebruikt de politie netwerk-sites zoals Facebook, Hyves en MySpace om in kaart te brengen welke criminelen met elkaar bevriend zijn. Zo hoopt de politie extra informatie te krijgen over criminele netwerken.

Politie zoekt criminelen vaker via netwerk-sitesManon van Dunnen, leider van een speciaal Team Digitale Expertise van de politie Amsterdam, begint in juni met een proef om met speciale software deze sites te doorzoeken. Mocht dit succesvol zijn dan zal dit landelijk gebruikt gaan worden.

Criminelen vergaren via sites zoals Hyves veel vrienden omdat dit binnen het criminele circuit status oplevert. De politie hoopt op deze manier extra inzicht te krijgen in de ‘meelopers’. Dit moet leiden tot nieuwe strategieën om zodoende te voorkomen dat iemand op het criminele pad raakt.

Toch zitten er wel enkele beperkingen aan het expiriment. Zo is nog niet helemaal duidelijk wat er wel en niet mogelijk is binnen de privacy-wetgeving. "We zullen toetsen wat mogelijk is. We zullen dit afstemmen met een privacydeskundige binnen het korps."

Tijdens de proef worden daarom alleen profielen van enkele politiemedewerkers gebruikt. Deze politiemensen hebben daarvoor toestemming gegeven. Ook profielen die afgeschermd zijn mag de politie niet deblokkeren. "Wij mogen niet inbreken op een afgesloten profiel", aldus Den Dunnen.

Bron:Nederlands Dagblad