2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De lijst met IP-adressen, domeinen en subdomeinen die Ziggo en XS4All op last van de rechter moeten blokkeren, blijkt inmiddels achterhaald te zijn. De twee providers en Brein zitten gezamenlijk om tafel om te kijken welke pagina’s wel en niet afgeschermd dienen te worden.

Vorige week gebood de Haagse rechter dat Ziggo en XS4All de website The Pirate Bay moeten blokkeren, omdat te veel abonnees illegale content van deze website zouden downloaden en verspreiden. In het vonnis stonden drie IP-adressen en 24 domeinen en subdomeinen opgenomen die de providers dienen te blokkeren. Inmiddels blijkt dat deze opsomming alweer achterhaald is.

Twee van de drie IP-adressen en zeker één domeinnaam leiden niet naar de website van The Pirate Bay, maar naar Suprnova.org. Toen de rechter zijn vonnis velde was dat nog wel het geval, maar op het internet kan er veel veranderen in relatief korte tijd. Deze website hoeft uiteraard niet geblokkeerd te worden zegt de directeur van Brein, Tim Kuik. "Elkw domeinnaam of IP-adres die niet of niet meer toegang geeft tot The Pirate Bay hoeft niet geblokkeerd te worden. We gaan daar niet moeilijk over doen, dat is ook niet in ons belang", aldus Kuik tegenover Webwereld.

Brein is geautoriseerd om IP-adressen en domeinnamen van de blokkadelijst te verwijderen en nieuwe toe te voegen. Kuik zegt met Ziggo en XS4All om tafel te zitten om een nieuwe lijst samen te stellen. De implementatietijd van tien dagen is nog niet ingegaan, omdat het vonnis nog niet betekend is zoals dat in juridisch jargon heet. XS4All stelt dat het feit dat de lijst nu al achterhaald is ook meteen aantoont wat er mis is met het vonnis.

Op het moment dat de blokkade van kracht is zal Brein ook andere providers verzoeken om gehoor te geven aan het vonnis. Kuik wil niet dat Ziggo en XS4All een uitzonderingspositie krijgen door de uitspraak van de rechtbank. Daarnaast wil Brein realiseren dat The Pirate Bay overal in Nederland wordt geblokkeerd.