2min

De nieuwe ‘Three Strikes Out’-wetgeving helpt wel degelijk bij de bestrijding van piraterij en het beschermen van auteursrechten. De Franse belangenorganisatie Hadopi, vergelijkbaar met onze Stichting Brein, zegt dat er maar weinig gevallen zijn waarin de overheid internetgebruikers een derde waarschuwing moeten geven.

In 2009 introduceerde Frankrijk een nieuwe wet die het mogelijk maakt om gebruikers van het internet af te sluiten als ze illegaal films en muziek downloaden. Het land werkt met een waarschuwingensysteem: als Franse internetgebruikers illegaal downloaden, krijgen zij tot twee maal toe een waarschuwing om hiermee te stoppen. Besluiten zij desondanks toch om daarmee door te gaan, dan is de overheid gemachtigd om hun internetverbinding te verbreken.

De Franse overheid kreeg vanaf het allereerste moment al forse kritiek te verduren. Diverse Europese bestuurders beschouwen, waaronder de Nederlandse minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en zijn Britse ambtsgenoot William Hague, toegang tot het internet als een fundamenteel mensenrecht. Frankrijk beschouwt het als middel om piraterij te bestrijden.

Volgens Hadopi is het een uiterst effectief middel. 822.000 mensen ontvingen een eerste waarschuwing voor het illegaal downloaden van films en muziek. 68.000 van hen ontving ook een tweede waarschuwing. Een kleine groep van 165 mensen kreeg voor de derde maal een waarschuwing. Zij zijn de afgelopen voor de rechter ter verantwoording geroepen. Zij riskeren een boete van 1500 tot 2000 euro en een internetverbod van één maand.

Dit toont volgens Hadopi aan dat de regelgeving effectief is. Volgens de belangenorganisatie is filesharing met 26 procent gedaald sinds de introductie van de wet. Ook de muziekverkoop in de iTunes Store is tussen 2009 en 2011 met 25 procent gestegen ten opzichte van landen die niet een vergelijkbare wet kennen.