2min

Tags in dit artikel

, , ,

BioWare is druk bezig om een nieuw einde te schrijven voor Mass Effect 3. De gameontwikkelaar zegt "met pijn in het hart" gehoor te geven aan de kritiek van de fans. In april zal BioWare meer details bekendmaken over het alternatieve einde.

Dat schrijft oprichter en general manager van BioWare Ray Muzyka op zijn weblog. Gamers keken reikhalzend uit naar het sluitstuk uit de Mass Effect-trilogie. BioWare beloofde dat het einde voor iedere speler anders zou zijn, afhankelijk van de beslissingen die zij al spelende namen. Toen dit een valse belofte bleek te zijn, was de woede en onvrede groot bij de fans. Op internet zijn diverse discussiefora, Youtubefilmpjes en blogs te vinden waarin fans hun gal spuien over het einde.

Deze week reageerde BioWare voor het eerst op de aanhoudende onvrede. Executive producer Casey Hudson zei dat het open einde vele vragen onbeantwoord laat, maar dat dit juist de intentie van de gameontwikkelaar was om zo de discussie over het einde te stimuleren. Ze begrijpt dat fanatieke gamers ontevreden zijn over het einde en beloofde beterschap voor toekomstige projecten.

Ray Muzyka reageert op zijn blog op de kritieken van de fans. Hij zegt dat het huidige einde het beste werk is dat BioWare ooit heeft geleverd en dat het daarom pijnlijk is om de harde commentaren van gamers aan te horen. "Onze eerste ingeving was om ons werk te verdedigen tegenover de fans en hen te wijzen op de lovende recensies, maar uit respect voor onze fans moeten we deze kritiek accepteren en met nederigheid feedback leveren", aldus Muzyka.

De general manager bevestigt dat het team van Hudson momenteel druk bezig is met het ontwerpen van nieuwe game content. Deze moet volgens de topman meer duidelijkheid scheppen over het einde en een afsluiting bieden aan het verhaal. In april zal BioWare meer vertellen over de laatste ontwikkelingen van dit initiatief. Ten slotte roept Muzyka gamers op om hun opinie over het einde door te spelen aan BioWare.

Hoewel de general manager erkent dat hij met pijn in zijn hart kennis heeft genomen van alle kritiek, is de grote vraag of de gameontwikkelaar al dan niet een slaatje zal proberen te slaan uit de onvrede van gamers door straks tegen betaling DLC aan te bieden.