2min

Uit de bekendgemaakte jaarcijfers van speluitgever Electronic Arts blijkt dat het spelersaantal van het door Bioware ontwikkelde Star Wars: The Old Republic van 1,7 miljoen actieve abonnees met bijna 25 procent is gedaald naar 1,3 miljoen.

In een conferentiegesprek laat president Frank Gibeau van de EA-labels weten dat de daling in lijn van de oorspronkelijke aannames ligt over de ontwikkelingen van het spel na zijn release. Toch stelt Gibeau dat het bedrijf de intentie heeft om het aantal abonnees op te krikken, door het invoeren van nieuwe upgrades zoals guild-features, speler vs. speler-verbeteringen en een meer volwassen gameplay.

Volgens Gibeau zijn het voornamelijk de niet door MMO-geobsedeerde Star Wars-fans die zijn afgehaakt en ervoor hebben gekozen om niet langer door te gaan met het betalen voor de abonnementskosten.

Als we eerdere berichten mogen geloven hoeven ze zich bij EA nog geen zorgen te maken. CEO John Riccitiello kaartte al aan dat The Old Republic met slechts 500.000 abonnees winstgevend kan zijn. EA kon echter ook positieve berichten vermelden in het jaarverslag. Zo kunnen we ons opmaken voor een release van een nieuw deel uit de Need for Speed- en Dead Space-series en zal in het eerste kwartaal van 2013 Crysis 3 uitkomen. Daarnaast blijkt ook EA’s digitale online distributieservice Origin aan populariteit te winnen met reeds 11 miljoen geregistreerde gebruikers, welke gezamenlijk meer dan 150 miljoen dollar hebben gespendeerd binnen 10 maanden.

Daarnaast zal EA het komende jaar 80 miljoen dollar investeren in de ontwikkeling van ‘Gen4’ consoles, waar naast de Wii U ook de opvolgers van de PlayStation 3 en Xbox 360 onder moeten vallen.