Waar veel mensen hoopten op een aankondiging van Microsoft of Sony met betrekking tot een nieuwe gameconsole tijdens de E3, werden zij alleszins teleurgesteld door de consolebouwers. Zowel de Xbox 360 als de PlayStation 3 worden de komende jaren nog volledig ondersteund. Dit weerhield Epic Games er niet van om hun visie van hoe gaming er in de komende jaren uit zal gaan zien, te tonen aan het publiek.

Achter de schermen toonde Epic aan de pers waar de vierde versie van de toonaangevende Unreal Engine toe in staat is, nadat deze ruim acht jaar in ontwikkeling is geweest. De tech-demo laat in-game beelden zien, draaiende op een pc met hardware die op dit moment al beschikbaar is.

De Unreal Engine 4 is in staat om volledig dynamisch licht- en schaduweffecten te renderen, waardoor de kleur en invalshoek verandert per materiaal en plaatsing van de lichtbron. Ook kan de engine duizenden bewegende deeltjes tegelijk weergeven en is het programmeren en ontwerpen voor ontwikkelaars in het algemeen veel aangenamer, zo stelt Epic Games zelf.

Alan Willard van Epic Games geeft aan dat het bedrijf veel gelobbyd heeft bij zowel Microsoft als Sony om hen te overtuigen van de noodzaak om een grote stap voorwaarts te zetten qua hardware. De beslissing over welke hardware we in de toekomst gaan beschikken ligt echter in handen van de gamegiganten.