Senatoren Darrel Issa (Republikeinen) en Ron Wyden (Democraten) hebben begin deze week de ‘Digital Bill of Rights’ gepresenteerd in hun strijd voor een open, vrij en toegankelijk internet. Hierin leggen de politici in 10 amendementen de belangrijkste digitale rechten van burgers vast.

Beide senatoren zijn grote tegenstanders van de pogingen die de VS hebben genomen om online piraterij tegen te gaan. De Stop Online Piracy Act (SOPA) en Protect Intellectual Property Rights Act (PIPA) zijn recente pogingen om een einde te maken aan het schenden van auteursrechten op internet.

Websites die mogelijk illegale content aanbieden konden dan uit de lucht gehaald worden. Andere voorstellen om deze websites te dwarsbomen waren het verplichten van grote zoekmachines om de zoekresultaten aan te passen, digitale betalingen stop te zetten of advertentiediensten verplichten om betalingen te annuleren. Dit alles was mogelijk zonder tussenkomst van een rechter. Tegenstanders vreesden dat de wetgeving ten koste zou gaan van een vrij internet, digitale innovatie in de kiem smoort en internetcensuur oplegt.

Ook Cyber Intelligence Sharing and Protection Act (CISPA), een variant op SOPA en PIPA, kan niet op veel bijval rekenen. Met deze wet wil de overheid het wettelijk mogelijk om het surfgedrag van individuele gebruikers te monitoren, deze informatie te verzamelen en door te spelen aan diverse overheidsorganen. Als de overheid een beroep doet op het bestrijden van cybersecurity, dan is ze volgens het wetsvoorstel geoorloofd om privacyregels aan de laars te lappen. Daarnaast stelt CISPA de regering in staat om internetproviders te gebieden om bepaalde websites te blokkeren. Ook op deze wetgeving is veel kritiek geleverd.

Als antwoord op deze wetsvoorstellen komen senatoren Issa en Wyden met de ‘Digital Bill of Right’, een variant op de in 1791 geratificeerde Bill of Rights die de burgerrechten van Amerikanen vastlegt. Volgens de senatoren maakt de overheid grove fouten bij het stoppen van piraterij en cybercriminaliteit. "De overheid vliegt blind op haar doel af: ze legt zomaar regels op zonder de basiselementen te begrijpen", aldus de senatoren.

De politici hebben de volgende tien punten opgenomen in de Digital Bill of Rights:

  • Het recht op een vrij en ongecensureerd internet;
  • Het recht op een open en vrij internet;
  • Het recht op gelijkheid op internet;
  • Het recht om te verzamelen en deel te nemen aan online activiteiten;
  • Het recht om te creëren en samen te werken op internet;
  • Het recht om je ideeën vrij te delen op internet;
  • Het recht op gelijke toegang tot het internet, ongeacht wie je bent;
  • Het recht om vrij te associëren op internet;
  • Het recht op privacy op internet;
  • Het recht om te profiteren van wat men maakt.

De senatoren hopen dat burgers hun input geven op deze vrijheden en zelf met aanpassingen en wijzigingen komen.