1 min

Uit een nieuwe Preview-versie van OS X Mountain Lion (Mac OS X 10.8) blijkt dat Apple het updatesysteem voor de beveiliging van het besturingssysteem onder handen heeft genomen. Eerder was het zo dat er met een minimale interval van één week beveiligingsupdates naar gebruikers verzonden konden worden. In Mountain Lion zal dit dagelijks kunnen gebeuren.

Het oude systeem was ingebouwd in de Software-update-functie van OS X, waarmee Apple delta-updates verstuurde naar de OS X-systemen. Het nieuwe systeem staat los van het gebruikelijke updatemechanisme en controleert dagelijks of er nog nieuwe kwetsbaarheden en bug-fixes zijn. Microsoft heeft een soortgelijk systeem in gebruik voor Windows.

In de eerste Preview van Mountain Lion kwam al naar voren dat Apple meer aandacht heeft voor de beveiliging van OS X. In die eerste versie zat namelijk een nieuw stukje software dat de naam Gatekeeper draagt. Met behulp van deze software wordt software van ontwikkelaars die niet zijn gecertificeerd door Apple niet toegelaten op het systeem, tenzij de gebruiker hier expliciet toestemming voor verleent.

De beslissingen van Apple onderschrijven de onlangs herziene houding van het bedrijf tegenover de virusbestendigheid van Mac OS X. Apple wilde gebruikers voorheen altijd doen geloven dat OS X immuun is voor virussen, maar mede dankzij de uitbraak van de Flashback-trojan moest het bedrijf uit Cupertino hierop terugkomen.

De nieuwste versie van OS X zal vanaf juli beschikbaar worden gesteld.