3min

In alle stilte is Apple al lang bezig geweest met een nieuwe versie van OS X. Waar velen verwachtten dat Lion de laatste versie van OS X zou worden, blijkt er toch nog minimaal één nieuwe versie te worden uitgebracht. OS X Mountain Lion zal wederom veel verbeteringen brengen die afkomstig zijn vanuit Apple’s mobiele besturingssysteem iOS, waardoor de grenzen tussen de twee systemen steeds verder vervagen. Ook iCloud wordt dieper geïntegreerd waardoor een complete Apple-arsenaal voor iedereen aantrekkelijker zou moeten worden.

De grootste verbetering is de toevoeging van het Notification Center, wat ook in iOS 5 werd geïntroduceerd. Veel gebruikers zullen voor dit doeleind op het moment nog Growl geïnstalleerd hebben, maar Apple zal de boel vanaf Mountain Lion dus over gaan nemen. Als er bijvoorbeeld een nieuwe mail ontvangen is, komt er een notificatie op je scherm tevoorschijn. Deze blijft een aantal seconden staan om vervolgens te verdwijnen. Door met twee vingers naar links te vegen, of op de cirkel in de taakbalk te drukken, komt het Notification Center vervolgens tevoorschijn, waar je vervolgens je nieuwe berichten kan terugvinden.

Twitter wordt dieper geïntegreerd, zoals ook bij iOS 5 al het geval was. Veel zaken als sites, afbeeldingen en video’s kun je heel eenvoudig delen met anderen, maar ook via iMessage, AirDrop of e-mail zal dit mogelijk zijn. iMessage komt dus ook naar OS X, dat mag duidelijk zijn. Zo wordt communicatie tussen laptop, mobiele telefoon en tablet eenvoudiger.

Ook Game Center mag zijn opwachting maken in OS X. Vanuit de App Store zal je in de toekomst verschillende games kunnen downloaden welke je kan spelen tegen andere OS X- óf iOS-gebruikers. Tevens worden er AirPlay-mogelijkheden toegevoegd zodat je het beeld van je laptop draadloos kan delen met je TV, mits je een Apple TV-kastje aan je TV hebt aangesloten.

De afgelopen jaren gingen er al regelmatig stemmen op over de veiligheid van OS X. Jarenlang werd OS X als het meest veilige besturingssysteem gewaand, maar ondertussen is die uitspraak steeds verder tanende. Daarom is er nu Gatekeeper. Deze uitbreiding zal onveilige applicaties blokkeren. Apple zou ontwikkelaars de mogelijkheid geven om een certificaat te krijgen wanneer de applicatie veilig is. Of dit alles altijd zo prettig zal zijn is nog de vraag, het ligt in de lijn der verwachtingen dat veel oudere applicaties die niet meer worden doorontwikkeld niet meer zullen werken met Mountain Lion. Gelukkig zal het ook mogelijk zijn om de ‘poorten te openen’ en applicaties zonder certificaat tóch te installeren, maar er is ook een handmatige methode om applicaties toe te staan.

Verder komen er nog twee nieuwe applicaties, Reminders en Notes, welke natuurlijk perfect samenwerken met iCloud. Je kan met deze applicaties natuurlijk taken en notities aanmaken.

OS X Mountain Lion zal vanaf de komende zomer beschikbaar worden gesteld, maar is voor ontwikkelaars al als preview te downloaden. Techzine probeert een testversie in handen te krijgen zodat we je binnenkort kunnen voorzien van een preview.