Internetserviceproviders gaan de realistische internetsnelheid van abonnementen melden in plaats van het theoretisch maximum.

Dit hebben de providers afgesproken in de nieuwe gedragscode die in januari 2013 in zal gaan en vandaag is gepresenteerd door minister Verhagen van het Ministerie van Economische Zaken. In deze gedragscode hebben providers afgesproken om voortaan een realistische internetsnelheid van vaste aansluitingen te melden, omdat het lastig blijkt te zijn de theoretische maximumsnelheid te halen. Zij zullen deze snelheden gaan baseren op metingen van TNO.

Een voorbeeld van hoe zo’n melding eruitziet is bijvoorbeeld: "U kunt op uw adres een snelheid tussen de 20 en 30 MB verwachten." Ook exacte getallen zijn toegestaan, zolang het maar realistisch is.

TNO zal de snelheden gaan meten en letten op een aantal factoren, zoals de aansluiting in het huis, het tijdstip van de dag en het netwerk van de provider.

Niet alle providers doen mee. Alleen KPN, UPC, Tele2, Ziggo, Solcon, Caiway, NLKabel, Concepts, Vodafone en T-Mobile hebben laten weten zich aan de gedragscode te houden. De providers hebben overigens geen verplichtingen de realistische snelheid te melden, gezien de gedragscode niet in de wet is vastgelegd. Minister Verhagen wil wachten op eurocommissaris Neelie Kroes die bezig is hier Europese regels voor te maken.

Overigens gaf Vodafone al langer de realistische internetsnelheden weer, maar deed het dit alleen voor abonnementen van mobiel internet.

Naast het melden van de realistische internetsnelheid zullen telecomproviders ook een sms gaan sturen als mensen de limiet van hun databundel bijna hebben bereikt. Deze afspraak zal gaan gelden voor klanten die een abonnement hebben afgesloten na 1 januari 2013.

Ten slotte krijgen klanten ook per 1 oktober voorlichting welke databundel het beste bij hun past. Hoe dit precies vormgegeven zal worden, is nog onduidelijk.