De Linux-distributie Debian heeft laten weten dat voor versie 7.0 niet langer GNOME de standaarddesktop wordt, maar dat Xfce dat stokje overneemt.

Hoewel er recent veel kritiek is geuit op het GNOME-project, zo zou de desktopomgeving niet langer relevant zijn op Linux en hebben veel gebruikers een hekel aan GNOME 3, is dat niet de reden voor het wijzigen van de standaarddesktop in Debian.

Het probleem is dat GNOME te groot is geworden en dat het niet meer mogelijk is om de GNOME-desktop samen met de andere, vereiste Debian-software op één installatie-cd te zetten. Xfce daarentegen is een stuk kleiner en zorgt ervoor dat Debian nog wel op één cd zal passen.

Het plaatsen van een complete Linux-distributie op een cd van 700 MB is een uitdaging waar meer distributies problemen mee hebben. Sommigen hebben daarom toch gekozen voor een dvd, waarbij het doel is de distributie niet groter te maken dan 1 GB.

"Er zijn misschien ook andere redenen om voor Xfce te kiezen, maar dat is een ingewikkeld en subjectief onderwerp. Helaas heeft Debian daar niet zulke goede procedures voor om deze keuzes te maken, hoewel het wel zeer goede procedures heeft om zulke keuzes te controleren. Ik heb dus besloten om een risico te nemen en een willekeurige desktop te selecteren voor Debian in tasksel", zo schrijft de ontwikkelaar die de Git-commit maakte.

GNOME, net als LXDE, KDE en andere desktopomgevingen, zullen gewoon beschikbaar zijn in de archieven van GNOME en dus zeer eenvoudig te installeren zijn.

De wijziging wordt van toepassing op Debian 7.0 Wheezy. Wanneer die versie gelanceerd wordt, is nog niet duidelijk.