Afgelopen donderdag gaf Apple de 6.0.1 iOS-update uit voor iDevices. Nu heeft Cupertino ook de beta van iOS 6.1 en Xcode 4.6 beschibaar gesteld voor ontwikkelaars. iOS 6.1 krijgt de buildnaam 10B5095f mee.

De iOS 6.1 bèta is geschikt voor de iPhone 4, 4S en 5. Naast de iPhone kunnen ook op de vierde en vijfde generatie iPods en alle iPads behalve de eerste iPad overweg met iOS 6.1. De bètaversie voor de iPad mini zal waarschijnlijk vandaag nog verschijnen.

Een van de belangrijkste nieuwe mogelijkheden is de klassenaam MklocalSearch voor het Map Kit-framework. Hiermee kunnen ontwikkelaars naar adressen op een map en interessante plekken zoeken. Daarnaast kan er door ontwikkelaars randinformatie worden toegevoegd aan een positie en deze informatie wordt ook meegenomen bij een zoekopdracht.

Apple gaf hierbij een voorbeeld te verduidelijking. Als een gebruiker zoekt op het woord koffie, zal het alle restaurants die er lokaal zijn in kaart brengen en onder iedere stip op de map zal dan relevante randinformatie komen te staan.

Xcode 4.6 werd ook uitgegeven en kreeg buildnummer 4H90b. Het beschikt over SDK’s voor zowel iOS 6.1 als Mac OS X 10.8. De iOS 6.1 bèta komt standaard met Xcode en beschikt dus van zichzelf over de iOS-simulator, tools en frameworks voor het bouwen van OS X- en iOS-applicaties.

In de nieuwe update wordt geen woord gerept over een mogelijke verbetering van de Apple-kaarten. Sinds de verontschuldiging van Tim Cook voor de Kaarten app is er een klein leger Apple-medewerkers bezig de applicatie te repareren.