Begin 2012 besteedde Techzine meermaals aandacht aan het gebruik van sociale media in de professionele werkomgeving. Het bleek in de Verenigde Staten op grote schaal voor te komen dat werkgevers de logingegevens van sollicitanten en werknemers opvroegen, om rond te snuffelen op hun profiel. Deze praktijken zijn vanaf heden verboden in een gedeelte van het land.

In de staten Californië en Illinois is een wet aangenomen die werkgevers verbiedt om de logingegevens van werknemers en sollicitanten voor bijvoorbeeld Facebook en Twitter op te vragen. In de staat Michigan werd een zelfde wet in december aangenomen, waarin eenzelfde wetgeving ook voor scholen werd vastgelegd.

Door de wet mogen werkgevers niet langer sollicitanten of werknemers de deur wijzen omdat ze weigeren om de logingegevens voor websites niet willen geven. Het gebruik van publieke informatie is echter nog altijd niet ongewenst volgens de wet, werknemers moeten zodoende op blijven passen.

In totaal werden er in de Verenigde Staten zo’n 400 wetswijzigingen en -toevoegingen in werking gesteld tijdens de jaarwisseling of later in 2013. Hierbij gaat het onder andere om zaken als wapencontrole en verzorging.