2min

Het aantal Android-applicaties dat geïnfecteerd is met malware zou volgens voorspellingen van Trend Micro dit jaar stijgen naar één miljoen stuks. Het Japanse beveiligingsbedrijf kondigde in 2012 nog aan 350.000 applicaties met malware te hebben gedetecteerd.

Volgens Trend Micro is het aan te nemen dat er dit jaar ongeveer 650.000 nieuwe applicaties gedetecteerd zullen worden, die een vorm van malware bevatten. In 2011 kreeg Trend Micro het voor elkaar om 1.000 geïnfecteerde applicaties te detecteren. In 2012 werd een cijfer van 350.000 geïnfecteerde applicaties genoteerd.

De Windows-malwaremarkt heeft er 14 jaar over gedaan om de cijfers te bereiken, die Android binnen drie jaar heeft bereikt. Trend Micro stelt dat de malware die in de begindagen van PC-malware actief waren, inmiddels in grote getale op Android ingezet worden. Hieronder vallen onder andere agressieve adware-meldingen die data van de gebruiker verkopen, maar ook premium-service misbruikers, die dure SMS-berichten versturen om de gebruiker met een flinke maandafrekening van de telefoonrekening op te schepen.

Misbruik van Premium-services is volgens Trend Micro de meest aanwezige bedreiging van 2012. Adware, data stelende malware en kwaadwillende downloaders staan respectievelijk op de tweede, derde en vierde plek.

Voor 2013 verwacht Trend Micro de volgende nieuwe soorten malware voor het platform:

  • Nieuwe manieren om malware te verspreiden, via onder andere social networking-apps en gesynchroniseerde accounts
  • Misbruik van QR-codes
  • Combinaties van mobiele- en desktop-aanvallen, vooral gericht op online bankieren
  • Meer rootkits om malwaredetectie te voorkomen
  • Misbruik van nieuwe betalingsmethoden, waaronder NFC

Trend Micro geeft ook wat advies mee in zijn verslag en stelt dat gebruikers van Android gebruik moeten maken van ingebouwde beveiligingsmethoden, het nalezen van applicatietoestemmingen en mogelijk investeren in een beveiligingsapplicatie.