Beveiligingsbedrijf TrustGo stelde in een rapport dat malware gericht op Google’s mobiele besturingssysteem Android in een jaar tijd met 580 procent is gestegen. TrustGo heeft zo’n 1,7 miljoen applicaties getest op malware en baseert hier de cijfers op.

Van de gescande applicaties werden in september 2011 nog 4,951 met malware geïnfecteerde applicaties aangetroffen. Nu blijkt uit het uitgebrachte rapport van TrustGo dat een jaar later maar liefst 28.797 applicaties geïnfecteerd waren. TrustGo stelt bezorgd te zijn over de populaire applicaties in de Google Play Store, waarvan sommige ook potentieel gevaarlijk zouden zijn voor de gebruikers.

De applicaties die malware bevatten kunnen in twee categorieën worden onderverdeeld. De applicaties kunnen schade toebrengen aan het apparaat waarop de code wordt gedraaid door bijvoorbeeld data te wissen. De andere categorie betreft applicaties die bijvoorbeeld data terugsturen naar een server of browse-gedrag bijhouden. Het blijkt dat het afgelopen jaar zo’n 175 miljoen applicaties zijn gedownload die in die laatste categorie vallen.

Om malware te vermijden wordt aangeraden om enkel applicaties uit de Google Play Store te downloaden. Een ander aandachtspunt is het controleren van de permissies van applicaties. Bij twijfel kan je een applicatie overigens beter niet downloaden.