1 min

De Caribische eilandstaat Antigua en Barbuda heeft plannen om een downloadsite te ontwikkelen waar software, muziek en films te koop worden aangeboden, zonder de makers te compenseren. De website wordt als een wraakactie gezien omdat de Verenigde Staten enkele jaren terug besloten dat Antigua en Barbuda geen goksites meer mocht aanbieden.

De plannen voor een downloadsite zijn volgens een anonieme bron van TorrentFreak al afgerond en worden binnenkort gepresenteerd aan de World Trade Organization (WTO). Saillant detail bij het plan voor de downloadsite is dat er opzettelijk geen vergoedingen worden betaald aan Amerikaanse auteursrechthouders. Dit komt door een Amerikaans besluit betreffende het aanbieden van goksites vanuit de eilandstaat. Voor die beslissing was 5 procent van de bevolking van Antigua en Barbuda werkzaam in de gokindustrie, maar deze markt stortte in toen het besluit werd doorgevoerd.

Om het geld dat Antigua en Barbuda in de tussentijd is misgelopen terug te verdienen, wordt nu dus een downloadsite ontwikkeld welke wereldwijd media zal verkopen zonder de makers te betalen. Wel maakt de eilandstaat duidelijk dat het niet om piraterij zou gaan, omdat het WTO toestemming heeft gegeven om Amerikaanse auteursrechten op te schorten in het land. In wat voor vorm de media aangeboden wordt is onduidelijk, maar een abonnementsvorm zou tot de mogelijkheden horen.

Antigua en Barbuda werd in 1981 onafhankelijk, koningin Elizabeth II is staatshoofd van de eilandstaat.