De controller van de volgende Xbox-spelcomputer van Microsoft zal niet veel verschillen van wat we nu kennen van de Xbox 360. Dat nieuws komt voort uit meldingen dat Microsoft de nieuwe controller in maart aan ontwikkelaars heeft uitgeleverd om er alvast mee aan de slag te gaan. De bovenstaande afbeelding is niet van de controller voor de volgende Xbox.

Ontwikkelaars die voorzien werden van een exemplaar van de nieuwe controller, zijn al bezig met de ontwikkeling van één of meerdere spellen voor de spelcomputer van Microsoft. Het ontwerp zou niet veel afwijken het ontwerp van de controller van de Xbox 360. Misschien is dat ook niet verrassend, de Xbox 360-controller wordt door velen als de beste controller tot nog toe gezien.

De controller zou iets kleiner zijn geworden, maar de vorm en plaatsing van knoppen is identiek. Er zouden ook geen nieuwe knoppen of andere exotische functies zoals een touchscreen of touchpad zijn toegevoegd, zoals bij respectievelijk de Nintendo Wii U en Sony PlayStation 4 het geval is. De controller die Microsoft uitleverde aan de ontwikkelaar die melding maakte van het ontwerp is voorzien van een zebra-patroon van zwarte en witte strepen. Het lijkt er op dat Microsoft meerdere ontwerpen heeft uitgeleverd om bijvoorbeeld lekken te kunnen traceren. Dit zou een verklaring kunnen zijn waarom er geen foto’s van de controller gelekt zijn.