1 min

Een ontwikkelaar publiceerde Downloadify, een Chrome-extensie waarmee een gebruiker moeiteloos auteursrechtelijk beschermde muziek vanuit Spotify’s webdienst kan downloaden. Snel na lancering verdween de applicatie weer uit Chrome’s Web Store. De extensie is echter nog wel verkrijgbaar en functioneel.

"Simpele Chrome Extensie om alle Spotify-liedjes mee te downloaden," leest de omschrijving van de kortstondig verkrijgbare software. "Spotify maakte een goede html5-speler voor hun diensten, maar vergat de versleuteling."

De extensie voorziet in een venster waarmee de gebruiker liedjes kan binnenhalen, zodra begonnen wordt met het afspelen ervan. Google heeft de applicatie uit de Web Store verwijderd, aangezien deze in overtreding is met de algemene voorwaarden van de winkel.

De code blijft echter in omloop, aangezien de ontwikkelaar de code op GitHub publiceerde. Spotify zegt de zaak te onderzoeken en Google herroept de voorwaarden die hen machtigt ongeoorloofde apps te verwijderen.

Het lek in de dienst is van slechte timing voor het bedrijf. Spotify zit volop in onderhandeling met platenmaatschappijen over verlenging van de contracten en hoopt haar flinterdunne marges op te rekken met betere voorwaarden. Ook een aantrekkelijker mobiel aanbod is onderwerp van de onderhandelingen.