1 min

Een openbaar aanklager sluit niet uit dat medewerkers van Facebook worden onderzocht in een Italiaanse rechtszaak rond de zelfmoord van een tiener. Wijlen Carolina Picchio ontnam zich op 14-jarige leeftijd van het leven, zij werd gepest op het sociale netwerk.

Picchio sprong uit een raam van de derde etage, toen een video van haar dronken optreden op een feest online circuleerde. Acht jongens met leeftijden variërende tussen de 15 en 17 jaar, waaronder het ex-vriendje van het slachtoffer, worden ondervraagd over de verspreiding van de beelden.

Een Italiaanse vereniging van ouders diende naar verluidt een klacht in tegen Facebook, voor de rol die het netwerk speelde bij de zelfmoord van Picchio. De ouders willen weten waarom de video online beschikbaar bleef, zelfs nadat vrienden van Picchio vroegen om het materiaal te verwijderen. Medewerkers die nalieten gehoor te geven aan de verzoeken kunnen worden onderzocht, aldus aanklager Francesco Saluzzo.

Zelfmoord na online pesten is geen vreemd verschijnsel en de Italiaanse aanklagers hebben sociale media eerder voor de rechter gedaagd na het hosten van kwetsende content. Drie beleidsmakers van Google kregen in 2010 drie maanden voorwaardelijke celstraf, bij de zoekgigant werd een video gehost, waarin een gehandicapte schoolganger werd gepest.