1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Mozilla overpeinst de toekomst van de internetbrowser en gaat een herontwerp van Firefox binnenkort vrijgeven als Nightly-build. Het ontwerp project heet Australis en levert volgens Nightingale een schoner en meer intuïtief ontwerp op.

Het eerste wat opvalt aan het Australis-ontwerp zijn de afgeronde tabbladen en de drie balkjes rechts naast de adresbalk, die wat weg hebben van Chrome’s browservisie. Het geclaimde intuïtievere design laat niet geselecteerde tabbladen opgaan in de achtergrond, in plaats van de nu gebruikte individueel afgebakende tabs. Bij veel geopende tabbladen geldt een minimum afmeting voor elk tabblad, waar bij teveel tabs een scrolbalk wordt ingezet. Onderdelen als de vernieuwde downloadmanager en de enkele stop/vernieuw/laad-knop zijn al in de stabiele versie geimplementeerd, maar kwamen oorspronkelijk uit het Australis-ontwerp.

Persoonlijke aanpassingen zijn ook een belangrijk element in het herontwerp. De nieuwe tools voor een eigen uiterlijk zijn volgens het Mozilla-team leuker en gemakkelijker om te gebruiken. Door ze meer in het zicht te plaatsen hoopt het team dat de functies meer worden gebruikt.

Firefox 25 komt binnenkort vrij als Nightly-build en zal in de loop van oktober als stabiele versie debuteren. Hoewel het team de interface niet opnieuw helemaal om zal gooien, kan Mozilla wel nog het een en ander aanpassen voordat de uiteindelijke versie de deur uit gaat.