2min

Adobe heeft vandaag een nieuwe versie van Photoshop Lightroom uitgebracht. De nieuwe versie is opnieuw te verkrijgen voor Windows of Mac OS X-systemen. Adobe laat weten dat er verschillende nieuwe functies worden geïntroduceerd en dat er meer dan 400 bugs zijn opgelost. Photoshop Lightroom 5 is vanaf vandaag te verkrijgen via de online winkel van Adobe.

Adobe Photoshop Lightroom 5 brengt verschillende nieuwe functies waaronder DNG Smart Preview, hiermee kan je RAW-afbeeldingen bewerken en wordt er effectiever omgegaan met schijfruimte. Het bewerken van RAW-afbeeldingen kost veel schijfruimte maar met DNG Smart Preview is dat efficiënter geworden. Ook zijn er nieuwe bewerkingsmogelijkheden zoals een nieuwe healing brush, cirkelvormige gradients en het automatisch rechttrekken van afbeeldingen.

De nieuwe Photoshop Lightroom werkt ook beter dan zijn voorganger, gezien de 400 bugs die Adobe uit de software heeft gehaald. Om gebruik te maken van de nieuwe versie van Photoshop Lightroom kunnen bestaande gebruikers upgraden voor een bedrag van 72,57 euro. Gebruikers die Photoshop Lightroom nieuw willen aanschaffen betalen 129,15 euro.

Adobe-klanten met een Creative Cloud-abonnement kunnen de software gratis downloaden en gebruiken. Adobe Photoshop Lightroom blijft als een van de weinige Adobe-producten ook verkrijgbaar zonder het abonnementsmodel. Eerder dit jaar kondigde Adobe aan dat bekende producten als Photoshop, Illustrator en Premiere straks alleen nog via een Adobe Creative Cloud-abonnement zijn te verkrijgen. De Adobe Creative Suite 6 is de laatste versie die los verkrijgbaar is, volgende versies zullen alleen nog via een abonnementsmodel beschikbaar komen. Later deze maand zal Adobe de Creative Cloud-abonnementen voorzien van een update en worden de exacte prijzen en pakketten duidelijk.