Samsung heeft een nieuwe serie SSD’s in massaproductie genomen, het gaat om de XP941-series. Deze SSD’s zijn voor Samsung best bijzonder, omdat het de eerste serie is die niet beschikt over een SATA-interface. De schijven worden direct in een PCI Express-poort gestoken. Samsung brengt versies van de nieuwe serie uit in 128, 256 en 512GB.

De PCI Express-kaarten zijn de volgende stap in het goedkoper, kleiner, dunner en lichter maken van laptops. Met de kaarten wordt de opslagcapaciteit overgeheveld van SSD’s die gebruik maken van een SATA-interface, naar SSD’s die direct in de PCIe-poort geprikt kunnen worden. Dit scheelt ruimte en is bovendien ook een heel stuk sneller.

Hoewel er al voldoende laptops op de markt verschijnen waarbij er gebruik wordt gemaakt van SSD’s die in de PCIe-poort worden geprikt, is het nu Samsung dat overstapt op dit formaat. Nu Samsung ook in staat is om SSD’s voor PCIe-slots te fabriceren, zal de concurrentie voor deze vorm toenemen en zal op de lange termijn de prijs gaan dalen.

In elk geval wordt de traditionele magnetische HDD weer een stukje minder populair. Samsung heeft laten weten dat de XP941 in staat is om leesnelheden van 1.400 MB/s te halen. Dat is bijna 2,5 keer sneller dan SATA SSD’s.

De grootste prijsdaling moet echter nog komen. Verwacht wordt dat de prijzen van opslaggeheugen pas echt gaan dalen als grote partijen als Western Digital overgaan tot de massaproductie van SSD-geheugen.