2min

Tags in dit artikel

, ,

Samsung test op dit moment een nieuwe reeks van microSD-kaarten die zijn gebaseerd op de zogenoemde SD Express (SD XC EX)-standaard. Samsung belooft hogere leessnelheden dan deze van huidige (micro)SD-kaarten. Dat zou ze in theorie geschikt maken voor storagecapaciteit in pc’s.

Met de nieuwe SD XC EX-technologie die Samsung nu voor zijn microSD-kaarten test, kunnen leessnelheden van maximaal 800 Mbps worden gerealiseerd. Dit is substantieel hoger dan de huidige generatie van (micro)SD-kaarten die leessnelheden realiseren van tussen de 80 en 90 Mbps. Bij de zeer snelle UHS-II-compatible professionele geheugenkaarten loopt dit momenteel op tot een maximum van 250 Mbps.

Ter vergelijking stelt Samsung dat de SD XC EX-standaard ervoor zorgt dat de (micro)SD-kaarten ongeveer dezelfde leessnelheid krijgen als oudere SATA SSD’s. Dit maakt de (micro)SD-kaarten daarmee bijvoorbeeld ook geschikt voor storagecapaciteit in pc’s of andere devices die de standaard ondersteunen.

De SD XC EX-standaard zorgt ervoor dat SD-kaarten volledig een single lane van PCIe-bandbreedte kunnen benutten. Dit moet dan theoretische snelheden opleveren die hoger liggen dat de UHS-1-standaard ‘cap’ van 104 Mbps of 312 Mbs voor de UHS-II-standaard. Ook bestaat er nog een UHS-III-standaard, maar die wordt weinig gebruikt.

Onderbenutte technologie

De SD XC EX-technologie bestaat al sinds 2018 maar de adoptie is erg laag. Op dit moment zou alleen AData (micro)SD-kaarten met de technologie leveren van 256 GB en 500 GB aan storagecapaciteit. Ook Lexar kondigde (micro)SD-kaarten met deze technologie aan, maar zijn nooit op de markt gekomen.

Volgens experts zou de adoptie van dit soort (micro)SD-kaarten laag zijn om dat er nogal wat technische uitdagingen zijn. Om de beloofde snelheden te behalen, zouden devices de SD XC EX-standaard moeten ondersteunen. Daarnaast genereren de SD XC EX-kaarten veel warmte als zij, gebruikt als een primaire storage-oplossingen, grote hoeveelheden aan data verwerken. Binnen een (micro)SD-kaartslot is er geen ruimte om deze warmte weg te leiden of koeling toe te passen. Hierdoor zouden SD XC EX-kaarten ook weer op lagere snelheden moeten werken dan bedoeld.

Beschikbaarheid Samsung-kaarten

Concreet test de Zuid-Koreaanse techgigant nu een 256 GB-versie van een SD XC EX-kaart. Deze moet in de loop van dit jaar beschikbaar komen.

Lees ook: Samsung voorspelt een petabyte SSD in het volgende decennium