1 min

Tags in dit artikel

, ,

Samsung voltooit de ontwikkeling van een PCIe 5.0 SSD, het eerste model waarmee de fabrikant de nieuwe standaard ondersteunt.

De schijf, genaamd PM1743, is vanaf 2022 beschikbaar. Het model heeft meerdere uitvoeringen. De capaciteit varieert van 1,92TB tot 15,36TB. Ondersteuning van PCIe 5.0 is de gemene deler – en de belangrijkste eigenschap van al.

PCIe

Moederborden van servers, desktops en laptops bevatten PCIe-ingangen om CPU’s, GPU’s en SSD’s aan te sluiten. De PCIe-ingang speelt een hoofdrol in de snelheid waarmee onderdelen onderling communiceren. Aangezien talloze applicaties op meerdere onderdelen draaien, dicteert de capaciteit van een PCIe-ingang de snelheid van talloze applicaties.

Vernieuwingen van de standaard worden per generatie geïntroduceerd. Elke generatie verdubbelt het bandbreedtelimiet. Server- en onderdeelfabrikanten passen de nieuwe standaard niet altijd direct toe. Ondersteuning wordt pas gangbaar vanaf het moment dat het grotendeel van de markt de standaard ondersteunt. Zo zijn de specificaties van PCIe 5.0 al sinds mei 2019 bekend, maar geven schijffabrikanten pas sinds enkele maanden geluid over de ontwikkeling van gemoderniseerde modellen.

Samsung is een van de fabrikanten. De organisatie zegt de ontwikkeling van een PCIe 5.0-gereed model afgerond te hebben. Massaproductie vangt begin 2022 aan. De belofte is een datacenter-waardige, high-end SSD.