2min

Google probeert met Google+ nog steeds een eigen sociaal netwerk van de grond te krijgen dat kan concurreren met Facebook. Google gaat nu opnieuw een functionaliteit toevoegen aan Google+, uniek is het echter niet. Google+ gaat tonen wat je vrienden leuk vinden, ofwel wat zij een +1 hebben gegeven.

Google+ krijgt opnieuw een nieuwe functionaliteit, het sociale netwerk gaat vanaf nu ook berichten tonen in je stream die je vrienden leuk vinden, of zoals Google+ het noemt, een +1 hebben gegeven. Uniek is de feature in elk geval niet, bij Facebook bestaat dit al sinds jaar en dag. Google kiest er dus voor om een populaire functie van Facebook over te nemen. Google+ is gelukkig niet een complete kloon van Facebook, Google heeft zelf ook een hoop unieke functies bedacht en in het sociale netwerk gestopt, waarvan een deel inmiddels juist weer door Facebook is overgenomen.

Het grootste en belangrijkste verschil tussen Facebook en Google+ is dat je bij Google+ makkelijker kan bepalen wie je statusupdates en likes (+1) kunnen zien. Je kan namelijk via een zeer eenvoudig systeem je contacten indelen in groepen (cirkels). Dit kunnen vrienden, collega’s, familie, zakenrelaties, vage kennissen, enzovoorts zijn. Bij elk bericht dat je plaatst kan je heel simpel bepalen wie dat mag lezen. Op Facebook bestaan hier ook mogelijkheden voor maar dat systeem is veel complexer en daarom minder gebruiksvriendelijk.

Google+ is het sociale netwerk van Google, dat nog steeds hard aan de weg timmert om succesvol te worden. Inmiddels is Google+ volledig geïntegreerd in Android, YouTube en vele andere Google-diensten, waardoor het aantal abonnees blijft oplopen. Grote vraag is alleen hoe actief de gebruikers op Google+ zijn. In Nederland lijkt het grote succes nog ver weg te zijn, maar we hebben met Hyves gezien dat de hype rond een sociaal netwerk van de ene op de andere dag kan veranderen en er een massale overstap plaats kan vinden. Wellicht is dat waar Google hoopt, al gaat het niet vanzelf.