1 min

In een rechtszaak tegen Google hebben juristen van de zoekgigant aangegeven dat gebruikers geen privacy verwachten noch krijgen. de rechtszaak betreft praktijken waarbij Google de inhoud van e-mails scant om advertenties op aan te passen.

Advocaten van Google geven aan dat gebruikers van Gmail niet op privacy hoeven te rekenen. Google scant al enige jaren de inhoud van e-mails van gebruikers om te kunnen bepalen wat voor advertenties het beste getoond kunnen worden bij de desbetreffende e-mail. Daar is niet iedereen blij mee en volgens de aanklagers is het zelfs een schending van hun privacy.

Google vergelijkt het sturen van e-mail met een brief die naar een zakelijk contact wordt gestuurd. Zulke brieven kunnen ook door andere mensen binnen het bedrijf worden geopend en gelezen. De aanklagers vinden deze vergelijking niet correct, zij zien het sturen van e-mail als het sturen van een gewone brief. Het is heel normaal om te verwachten dat deze niet door de postbode wordt gelezen, zo vinden zij.

Gebruikers van Gmail zijn volgens de zoekgigant echter akkoord gegaan met de gebruikersvoorwaarden van de e-maildienst. In die reglementen staat vermeld dat hun gegevens gebruikt mogen worden om advertenties op af te stemmen.

"Google heeft eindelijk toegegeven dat het privacy niet respecteert," zegt John Simpson van de Amerikaanse consumentenwaakhond. "Mensen moeten ze op hun woord geloven; als je om privacy geeft, gebruik je geen Gmail."