De Wikimedia Foundation heeft voor ingelogde gebuikers op zijn sites standaard HTTPS ingeschakeld. Wikimedia is de organisatie achter Wikipedia, waar de wijziging ook zullen worden toegepast.

Vier weken geleden deed Wikimedia al de belofte over te stappen op HTTPS. Het deed deze belofte vanwege de lekken van Edward Snowden betreffende het XKeyscore-programma van de NSA, waarmee de veiligheidsdienst de mogelijkheid heeft om bijna alles wat je doet online te volgen, zonder toestemming van de gerechtelijke macht. Deze wijzigingen zijn nu, één week later dan gepland, doorgevoerd.

"Standaard zullen alle ingelogde gebruikers nu HTTPS gebruiken als zij Wikimedia-sites bezoeken. Dit versleutelt de verbinding tussen Wikimedia-servers en de browser van de gebruiker zodat de informatie tussen beide niet is te lezen door iemand anders", zo wordt in een blogpost van de organisatie uitgelegd.

In Iran en China wordt geen HTTPS gebruikt. Wikimedia kreeg eerder al kritiek dat het in China laks is betreffende internetveiligheid. De Chinese overheid blokkeerde al een versleutelde versie van Wikipedia. Volgens Wikimedia wordt in China en Iran geen HTTPS gebruikt omdat hier vraag naar was vanuit de lokale gebruikers daar.

"Sommige gebruikers leven in gebieden waar HTTPS geen eenvoudige optie is, vaak omdat de overheid dit expliciet niet toestaat", zo wordt uitgelegd. "Op verzoek van deze gemeenschappen hebben we besloten een uitzondering te maken voor die gebruikers in de betreffende gebieden."

Gebruikers kunnen overigens handmatig HTTPS uitschakelen via hun profiel.

HTTPS wordt steeds meer gebruikt. Facebook voltooide zijn overstap naar HTTPS deze maand en Twitter biedt de functie al sinds 2011 aan.