Wikimedia-directeur stapt op na protest redacteuren

De directeur van de Wikimedia Foundation, Lila Tretikov, is opgestapt na protest van de redacteuren en vrijwilligers op Wikipedia. De redacteuren die allemaal als vrijwilliger voor het bedrijf werken kwamen in opstand toen bekend werd dat Wikimedia werkt aan een zoekmachine, ondanks dat het bedrijf meerdere malen verklaard had dat dat niet het geval was. Een gebrek aan transparantie noemen de vrijwilligers dit.

Wikimedia is een bedrijf dat bestaat bij de gratie van de vrijwilligers die ervoor werkzaam zijn. Zij vullen de encyclopedie met informatie en artikelen. Zonder deze vrijwilligers, informatie en het continu up to date houden van de database is het bedrijf niets waard. De vrijwilligers hebben individueel eigenlijk niets te vertellen, maar als ze hun krachten bundelen kan de Wikimedia Foundation niet anders dan buigen en luisteren.

De afgelopen tijd gingen er al geruchten dat Wikimedia aan een eigen zoekmachine zou werken, het bedrijf verklaarde steeds dat het om een project ging om de interne zoekmachine van Wikimedia te verbeteren, maar toen er documenten uitlekte waaruit bleek dat er wel degelijke aan een uitgebreide zelfstandige zoekmachine werd gewerkt voelden de vrijwilligers zich verraden. Wikimedia is een organisatie die altijd transparant moet zijn naar zijn vrijwilligers en dat was nu niet gebeurd.

Verschillende vrijwilligers besloten per direct op te stappen en andere maakte hun ongenoegen duidelijk en eiste het vertrek van de directie. De directeur van de Wikimedia Foundation heeft nu het enige gedaan wat het kon doen, vertrekken.

Het doel van de zoekmachine was om meer verkeer naar Wikipedia te krijgen want de bezoekersaantallen lopen terug de laatste jaren. Mede doordat Wikipedia niet langer dominant aanwezig is in Google, dat bedrijf heeft nu zijn eigen knowledge-database.