2min

Al enkele jaren probeert Google het internet richting de veilige HTTPS-standaard te duwen. Door die technologie uiteindelijk te verplichten, worden gebruikers beter beschermd tegen potentieel misbruik. In een rapportage stelt Google dat het aantal sites dat er gebruik van maakt flink toegenomen is dit jaar.

De technologiereus stelt dat het gebruik van HTTPS met 89 procent gegroeid is. Dat was in 2015 nog maar vijftig procent. Verder is het aantal websites uit de wereldwijde top honderd dat van HTTPS gebruik maakt bijna verdubbeld ten opzichte van een jaar geleden en van 37 naar 71 procent gegroeid. Uit onderstaande grafiek blijkt wel hoe groot de toename is.

Onveilige sites

Google begon vorig jaar alle site die geen gebruik maken van de HTTPS-standaard te markeren als onveilig. Het bedrijf wilde op die manier gebruikers van zijn producten ervan doordringen dat een site niet gegarandeerd veilig is als die van een andere standaard gebruik maakt. Tegelijk wilde Google op die manier een extra motivatie geven om over te stappen op HTTPS.

Dat heeft tot mooie mijlpalen geleid, die door Google op een rijtje zijn gezet:

  • 64 procent van het Chrome-verkeer op Android is nu veilig, waar dat een jaar geleden 42 procent was.
  • 75 procent van het Chrome-verkeer op zowel ChromeOS en Mac is nu beschermt. Een jaar geleden was dat op het Mac-platform 60 procent en op ChromeOS 67 procent.
  • 71 sites uit de top honderd gebruikt standaard HTTPS.

Internet naar HTTPS

Google is niet bepaald het enige bedrijf dat druk bezig is met de versnelde adoptie van de HTTS-standaard.  Ook Apple, Facebook en Firefox, zijn hier druk mee bezig. Zo liet Apple vorig jaar nog weten dat het appontwikkelaars ging verplichten om HTTPS-verbindingen binnen iOS-apps te leggen. Ook worden de Instant Articles van Facebook standaard via HTTPS verzorgd. Verder heeft Firefox besloten om soortgelijke stappen als Google te ondernemen en sites die geen gebruik maken van HTTPS als onveilig te markeren.