Tim Berners-Lee, wie wordt gezien als een van de grondleggers van het wereldwijde web, heeft zich uitgesproken over de activiteiten van de verschillende geheime diensten. Het kraken van beveiligingen noemt Berners-Lee het verraad van de IT-industrie. De geheime diensten snijden zichzelf bovendien ook in de vingers met hun bezigheden.

Het kraken van beveiligde data door geheime diensten zoals de Amerikaanse NSA en het Britse GCHQ is volgens Berners-Lee "verschrikkelijk en dwaas". Dat zegt de man tegenover The Guardian, de krant die eerder dit jaar een beerput opentrok dankzij doorgespeelde informatie van klokkenluider Edward Snowden. Berners-Lee is vooral ontstemd doordat het internet volgens hem verzwakt is door het kraken van de beveiligingen van data van gebruikers.

De geheime diensten hebben vele backdoors in software van allerlei bedrijven laten bouwen. Die ingangen zijn echter niet alleen door de geheime dienst te gebruiken, maar kunnen ook misbruikt worden door andere partijen. "Als je een kwetsbaarheid inbouwt, moet je ervan uitgaan dat je niet de enige zal zijn die deze misbruikt." Dat staat lijnrecht tegenover het verkondigde doel van deze backdoors: het garanderen van de veiligheid van burgers.

Wat Edward Snowden en andere klokkenluiders betreft, vindt Berners-Lee dat bescherming moet worden geboden. Zij vullen een belangrijke rol in de maatschappij in.