2min

Tags in dit artikel

, ,

Mozilla is voor webbrowser Firefox bezig met het maken van een multiproces-design. Hierdoor is het voor de browser mogelijk om taken te verdelen. Mozilla is het multiproces design op dit moment aan het testen in de nightly build van Firefox.

Op dit moment zijn Internet Explorer en Google Chrome de enige browsers die gebruikmaken van multiproces-design. Mozilla kondigde in 2009 ook al aan hiermee bezig te zijn, maar tot op heden is Firefox nog steeds een singleproces-browser. Het project om een multiproces-browser te maken, werd door Mozilla het Electrolysis Project gedoopt.

Het voordeel van een multiproces-browser is dat de gebruiker minder risico’s loopt. Doordat sommige taken apart worden uitgevoerd in een beter beveiligde omgeving, is de kans kleiner dat er permissies worden gegeven aan malafide software. Als een website ervoor zorgt dat de browser een crash doormaakt, zal alleen het desbetreffende tabblad crashen, niet de gehele browser.

Inmiddels is het eind 2013 en op dit moment is er nog weinig te zien van de multiproces-mogelijkheden van Firefox. Tot op heden is het alleen mogelijk om plug-ins in een apart proces te draaien. De rest draait in hetzelfde proces.

Na twee jaar geleden het project stopgezet te hebben, is Mozilla begin dit jaar weer begonnen met het werk aan de multiproces-browser. Inmiddels is begonnen met het testen van een gehele multiproces-versie van Firefox. In eerste instantie wordt deze alleen nog maar gebruikt in de testversie van Firefox, de zogeheten Nightly Build. Als het systeem goed blijkt te werken, zal het echter uiteindelijk voor iedereen beschikbaar komen.

Het is op dit moment nog niet duidelijk op wat voor termijn dit moet gaan gebeuren. Wel is duidelijk dat er nog steeds voortgang wordt gemaakt bij het bouwen van een multiproces-versie van Firefox. Als deze versie uiteindelijk uitkomt, betekent dit dat Firefox een stabielere en veiligere browser zal gaan worden.