1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft vandaag bekendgemaakt dat T-Mobile bepaalde diensten op het gratis openbare WiFi-netwerk in de NS-treinen mag blokkeren.

Het telecombedrijf T-Mobile is verantwoordelijk voor het verzorgen van het openbare WiFi-netwerk in onder andere de NS-treinen. Sinds 2010 is de NS begonnen met het uitrusten van haar treinen met dit gratis WiFi-netwerk. De samenwerking tussen de NS en T-Mobile loopt in ieder geval door tot april 2014.

Om de gratis internetverbinding in de trein voor iedereen mogelijk te maken, zijn bepaalde diensten echter niet toegankelijk. Hierbij valt te denken aan een blokkade van data-intensieve diensten waaronder Netflix, Spotify en YouTube. De voorwaarde die de ACM stelt aan de blokkade van dergelijke diensten is dat er geen selectief onderscheid gemaakt mag worden. Dat houdt in dat gelijksoortige diensten op dezelfde manier behandeld dienen te worden.

Het blokkeren van datavreters is toegestaan bij wijze van uitzondering op de netneutraliteitswet in Nederland. Deze netneutraliteit draagt bij aan een open internet. Hierin is besloten dat internetaanbieders de toegang tot applicaties of websites niet mogen blokkeren. De uitzondering hierop is het geval waarbij het dataverkeer resulteert in een overbelast netwerk.