2min

T-Mobile heeft vandaag een nieuwe dienst toegevoegd aan zijn abonnementen waarmee het de discussie opzoekt omtrent netneutraliteit. T-Mobile biedt namelijk de mogelijkheid om onbeperkt muziek te streamen buiten je databundel om. Dit is in strijdt met de Nederlandse netneutraliteit, maar volgens T-Mobile niet met Europese regelgeving.

Alle T-Mobile-klanten met een mobiel abonnement waarbij een databundel van 6GB of meer is inbegrepen kunnen nu ook onbeperkt muziek streamen via Deezer, Hits NL, Napster, Spotify en Tidal zonder dat hiervoor data in rekening wordt gebracht. De datakosten worden dus niet in rekening gebracht en abonnement op de muziekdiensten moet je uiteraard wel gewoon betalen.

Hoewel dit op papier een prima initiatief is van T-Mobile is het wel in strijd met de Nederlandse wet, die staat namelijk niet toe dat bepaalde internetdiensten gratis of tegen extra betaling mogen worden aangeboden. Al het dataverkeer is voor de Nederlandse wet gelijk, zodat iedereen evenveel rechten en kansen heeft. Anders zouden providers bijvoorbeeld Netflix kunnen blokkeren of hoge tarieven kunnen rekenen om hun eigen videodiensten voordeel te geven.

Wat T-Mobile slim heeft gedaan is alle muziekdiensten deze optie te bieden en niet alleen één muziekdienst. Hierdoor is er geen concurrentievoordeel voor de muziekdiensten, ze kunnen er namelijk allemaal gebruik van maken.

Binnen de Europese regelgeving is netneutraliteit minder strict dan in Nederland en daar heeft T-Mobile zijn hoop op gevestigd. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft al bekendgemaakt een onderzoek te starten naar het aanbod van T-Mobile. Dat zal ongetwijfeld leiden tot een gang naar de rechter, waar T-Mobile zal aansturen op een doorverwijzing of behandeling bij het Europese Hof, waar het meer kans krijgt om gelijk te krijgen.

Het is een lange juridische weg, maar soms de enige om je zin te krijgen. De vraag is hoe er vanuit de politiek wordt gereageerd op deze gang van zaken. T-Mobile zocht al eerder de grenzen op van de netneutraliteit, met een oneindig online abonnement, daarbij wilde het een beperking leggen op excessief gebruik door bijvoorbeeld de videokwaliteit te verlagen, dat mag niet van de ACM.