NS gaat vanaf juni wifi in treinen upgraden naar 4G-verbinding

De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben een overeenkomst gesloten met T-Mobile. Vanaf juni van dit jaar gaat de NS beginnen met het upgraden van zijn treinen, daarbij wordt de huidige wifi-verbinding in de trein geüpgraded van een 3G- naar een 4G-verbinding. Daarmee zal het internet in de trein ook een stuk sneller worden.

De NS en T-Mobile zijn overeengekomen dat de treinen voorzien zullen worden van een snellere verbinding. De huidige wifi-netwerken in de trein zijn verbonden via een 3G-verbinding aan het netwerk van T-Mobile. Vanaf juni zullen de wifi-netwerken een upgrade krijgen en zullen de treinen via 4G worden verbonden aan het netwerk van T-Mobile. Dat betekent dat de internetverbinding in de trein een stuk sneller gaat worden.

Op dit moment worden data-intensieve diensten zoals YouTube geblokkeerd door de NS. Dat zal straks niet langer het geval zijn. In plaats daarvan zal elke verbinding worden beperkt tot een downloadsnelheid van 150KB/s. Daarmee zorgt de NS ervoor dat het netwerk minder snel overbelast word en iedereen prettig gebruik kan maken van wifi in de trein. Ook is de NS dan geen uitzondering meer op de netneutraliteit wetgeving. Doordat de complete verbinding zal worden beperkt worden alle diensten dan weer gelijk behandeld.

De NS hoopt eind juli de upgrade van alle treinstellen te hebben voltooid waardoor de verbinding in de trein in theorie een stuk sneller moet zijn. We zeggen in theorie omdat T-Mobile nog druk bezig is zijn 4G-netwerk uit te rollen en het bedrijf nog geen landelijke dekking heeft. Het kan dus zomaar gebeuren dat de NS zijn zaakjes op orde heeft maar de trein op dat moment door een gebied rijdt waar T-Mobile geen 4G-dekking heeft, dan zal de verbinding ineens een stuk trager zijn.

T-Mobile wil eind 2015 een landelijk dekkend 4G-netwerk hebben.