Facebook heeft vandaag een nieuwe standalone-applicatie met de naam Paper geïntroduceerd. Hiermee wordt een nieuwe manier van delen en communiceren gepresenteerd, die veel weg heeft van een interactieve krant.

Eerder deze maand werd al bekend dat Facebook de laatste hand legde aan een mobiele nieuwsdienst. In deze op zichzelf staande applicatie met de naamgeving Paper zijn de belangrijkste functies van de officiële Facebook-applicatie te vinden. De grootste toevoeging bestaat uit de horizontale grafische weergave en de vele aanpassingsmogelijkheden aan de voorkeuren van de gebruiker.

Tevens ligt de nadruk bij Paper op het weergeven van berichten, afbeeldingen of video’s in volle schermgrootte. In plaats van het verticale scrollen dient er voor het bladeren opzij te worden gescrold. De inhoud die wordt weergegeven kan worden aangepast aan de aangegeven interesses op het gebied van onderwerpen en thema’s van de gebruiker.

Bij de gebruiksinterface wordt gebruikgemaakt van de mogelijkheden die het waarnemen van de bewegingen van het toestel bieden. Zo kunnen panoramafoto’s bijvoorbeeld over de volledige breedte worden bekeken, door het toestel te kantelen of deze van links naar rechts te draaien.

De door het team van Facebook ontwikkelde Paper-applicatie komt vooralsnog enkel in de Verenigde Staten voor de iPhone op 3 februari uit. Het is niet bekend of in een later stadium beschikbaarheid naar andere landen en op andere platformen zal volgen.