Review
Facebook heeft deze week een nieuwe applicatie vrijgegeven: Paper. Met deze applicatie benadert Facebook het eigen netwerk op een andere manier, namelijk veel grafischer. Dat lijkt in de eigen aankondigingsvideo prima te werken, maar de vraag is natuurlijk of dat in het echt ook zo is.Paper van Facebook zal één van meerdere apps zijn die het sociale netwerk dit jaar wil uitbrengen. Wat Facebook verder in petto heeft is op dit moment nog onduidelijk, dus we houden het voor nu even enkel bij Paper. Facebook biedt op dit moment een algemene applicatie voor het sociale netwerk, naast een losse Camera-, Messenger-, Paginabeheer- en Poke-app.
Facebook’s Paper is vooralsnog enkel te verkrijgen voor de iPhone van Apple en staat dan ook nog eens exclusief in de Amerikaanse App Store. Via een omweg kunnen gebruikers buiten de VS echter ook aan de applicatie komen. Wil je weten hoe dat moet, lees dan deze handleiding.
Uiterlijk & gebruik
Onder begeleiding van een stem en illustraties word je door Paper geleid. Dat is ook wel nodig, omdat de applicatie erg vertrouwt op gebaren die niet direct duidelijk zijn, maar daarna wel intuïtief aanvoelen.
Het uiterlijk van Paper is volledig aangepast op het opgefrist iOS 7 (review) en dat is Facebook prima gelukt. Dat betekent bijvoorbeeld dat het uiterlijk erg minimalistisch is en dat er veelvuldig gebruik is gemaakt van vervaagde achtergronden en simpele iconen. Op het uiterlijk kan je weinig aanmerken als je aan iOS 7 gewend bent. Dat laatste is natuurlijk ook hetgeen waar Facebook vanuit is gegaan.
Met deze nieuwe applicatie gaat Facebook de concurrentie aan met applicaties zoals Flipboard, die inmiddels al lang gemeengoed zijn. Facebook Paper bestaat uit verschillende onderdelen, je bepaalt zelf hoeveel. De hoofdweergave is normaal gezien opgebouwd uit updates van mensen en pagina’s die je volgt op het sociale netwerk. De andere pagina’s betreffen onderwerpen die je zelf hebt gemarkeerd als interessant. In mijn geval is dat bijvoorbeeld Headlines, Tech en LOL.
Je kan de volgorde van de secties wijzigen in de opties. Door een sectie ingedrukt te houden selecteer je deze en kan je hem vervolgens verplaatsen en dat geldt ook voor de weergave van Facebook-updates. Met een veeg naar beneden kan je secties ook weer verwijderen. Je kan de weergave van Status Updates overigens als enige niet volledig verwijderen, mocht je je dat afvragen.
Een vrees die van tevoren bestond was dat de mooie foto’s die Facebook zelf hanteert in de aankondigingsvideo niet vergelijkbaar zijn met de foto’s die je contacten via het sociale netwerk delen. Dat valt echter alleszins mee. Natuurlijk zitten er altijd misbaksels tussen, maar veel foto’s komen desondanks prima uit in de tijdschrift-weergave die Paper biedt.
De sectie-weergave bestaat in de basis uit twee gedeeltes. In het bovenste deel zie je headlines die om de 10 seconden worden afgewisseld. Hier mis ik wel de mogelijkheid om zelf door de headlines te navigeren, je bent aangewezen op de automatische wissels. Eronder staan updates, die worden weergegeven als kaarten. Door een kaart naar boven te vegen of erop te klikken wordt deze schermvullend weergegeven. Als het content van een nieuwsgever betreft kan je door dit nogmaals te doen het artikel openen. Het is even wennen, maar het werkt daarna erg intuïtief.
Als je op de sectie-weergave van boven naar beneden veegt kan je je eigen profiel als sectie openen, een Status Update-plaatsen en als laatste je secties en instellingen aanpassen. Het hoofdscherm toont ook de gebruikelijke Facebook-icoontjes voor vriendschapsverzoeken, chats en meldingen. Ook is er de mogelijkheid om middels de welbekende Chat Heads met verschillende mensen te communiceren. Zoals gebruikelijk kan je de Chat Heads verslepen naar elke gewenste plek op het scherm.
Als ik één groot nadeel van Facebook Paper moet bestempelen, dan is het dat de chronologische volgorde van updates niet in alle gevallen behouden is. De updates worden niet op dezelfde volgorde getoond als op de desktop-site. Ik ben zelf iemand die graag alles dat op Facebook geplaatst wordt door mijn contacten ook leest om niks te missen en dat is met Paper niet mogelijk.
Table of contents
- 1. Introduction
- 2. Conclusie