Het sociale netwerk Facebook is bezig met de ontwikkeling van een zeer precieze methode om gebruikers te laten inloggen met behulp van hun gezicht. Volgens Facebook nadert de methode het herkenningsvermogen van de mens.

Met DeepFace behaalt Facebook een nauwkeurigheid van 97,25 procent. Dat is 0,25 procent minder dan de score van de mens in dezelfde gestandaardiseerde tests. Volgens Facebook presteren de meest vooraanstaande technologieën momenteel 25 procent minder goed dan DeepFace.

Om dat hoge percentage te bereiken heeft Facebook een methode ontwikkeld om 3D-scans van gezichten te maken. Daarna worden die scans weer plat gemaakt en op kleur vergeleken om bepaalde karakteristieken te herkennen. Facebook heeft hierbij mede gebruikgemaakt van foto’s die op het sociale netwerk zijn geplaatst en zijn voorzien van tags. Het gaat hierbij om 4,4 miljoen foto’s, afkomstig van iets meer dan 4.000 mensen.

Wat de toekomst van DeepFace is, is niet direct duidelijk. Facebook is niet van plan om de verificatiemethode uit te rollen op het sociale netwerk, of in ieder geval niet op korte termijn.