Microsoft heeft zojuist via een perspresentatie Office voor de iPad aangekondigd. Microsoft heeft ervoor gekozen een echte iPad-versie van Office te ontwikkelen. Het bedrijf heeft er niet voor gekozen de pc-versie om te bouwen voor de iPad, het heeft een echte touch-versie van Office voor de iPad ontwikkeld.

Office voor de iPad beschikt over Word, Excel en PowerPoint, alle drie deze applicaties zijn nu beschikbaar in de iOS App Store van Apple. Downloadlinks staan onderaan dit artikel. Microsoft wordt al enige tijd onder druk gezet door aandeelhouders om Office naar de iPad te brengen. Daar heeft het bedrijf nu gehoor aan gegeven.

Het uitbrengen van Office voor de iPad kan gezien worden als de eerste grote lancering van Microsofts nieuwe CEO. Microsoft beschikt sinds begin dit jaar over een nieuwe CEO, Satya Nadella, hij gaf voorheen leiding aan de clouddivisie van Microsoft en nu aan het gehele bedrijf. Hij kondigde bij zijn aantreden aan dat Microsoft voortaan een mobile en cloud first bedrijf is. Daarmee wil hij zeggen dat cloud en mobiel de belangrijkste pijlers van Microsoft zijn bij de ontwikkeling van producten.

Office voor de iPad is nu gratis beschikbaar voor alle iPad-gebruikers. Met de gratis versie kunnen gebruikers echter alleen documenten, spreadsheets en presentaties bekijken en eventueel presenteren. Voor het aanmaken of bewerken van documenten is een Office 365-abonnement nodig. Dit kan een persoonlijk abonnement op Office 365 voor 99 euro per jaar zijn, of een bedrijfsabonnement.

Microsoft heeft al kort de apps laten zien in een presentatie en het heeft echt een volwaardige Office-versie voor de iPad ontwikkeld. Er is echt goed gekeken naar hoe Office goed te bedienen kan zijn via een touchscreen. Zo heeft Microsoft een speciaal virtueel toetsenbord voor Excel ontwikkeld. Ook zal een document op de iPad volledig en goed getoond worden, er zullen geen grafieken of afbeeldingen achterwege worden gelaten omdat er ondersteuning voor mist. Word voor de iPad kan bijvoorbeeld gewoon Excel-grafieken tonen en deze kunnen zelfs in Word worden aangepast.

De Office-apps voor de iPad hebben zich weliswaar goed aangepast, maar op een punt kiest Microsoft voor een afwijkende strategie. Office voor de iPad biedt geen ondersteuning voor iCloud, maar werkt nauw samen met OneDrive, de clouddienst van Microsoft. Microsoft kiest ervoor om de eigen clouddienst voorop te stellen, want daardoor is ook mogelijk om met meerdere mensen documenten te bewerken op de iPad, Mac, PC of smartphone, waarbij het hoofddocument altijd op OneDrive staat.

Office voor de iPad bestaat uit Word, Excel en PowerPoint en alle drie de apps moeten afzonderlijk worden gedownload uit de App Store: