Het sociale netwerk Facebook heeft bevestigd dat er plannen zijn om een netwerk van drones aan te leggen, waarmee de gehele wereld kan beschikken over internet. Momenteel heeft nog tweederde van de wereldbevolking geen beschikking over een internetverbinding.

Mark Zuckerberg kondigde vorig jaar een initiatief aan waarmee de hele wereldbevolking over een internetverbinding zal gaan beschikken. Het wordt nu officieel duidelijk wat voor methode Zuckerberg en consorten, verenigd in Internet.org, daarvoor in gedachten hebben.

Het verhaal over een netwerk van drones is niet geheel nieuw, daar gingen namelijk eerder al geruchten over. Toen werd beweerd dat Facebook de drone-fabrikant Titan Aerospace had ingelijfd. Het is onduidelijk of dat inderdaad het geval is.

De drones worden geladen door middel van zonnecellen en sturen een internetsignaal uit waardoor mensen in afgelegen plaatsen in verbinding kunnen komen met de rest van de wereld. De drones zijn in staat om op eigen kracht maandenlang in de stratosfeer rond, op een hoogte van zo’n 20 kilometer. Op die hoogte hebben de drones nauwelijks last van invloeden van het weer of wind.