2min

Facebook werkt aan zogenaamde internetdrones waarmee het de hele wereld wil voorzien van internet. Nu is bekendgemaakt dat de drones binnen twee tot vijf jaar operationeel moeten zijn. Facebook heeft 21 locaties uitgekozen die geschikt zijn voor internet via drones, deze locaties bevinden zich in Afrika, Azië en Zuid-Amerika.

De komende jaren moet het Connectivity Lab van Facebook waar het drones-project onder valt nog heel wat obstakels overwinnen. De internetdrones van Facebook zijn qua omvang net zo groot als een Boeing 747. Het verschil is alleen dat de drones veel lichter zijn en geen fossiele brandstoffen verbranden. De drones beschikken over zonnepanelen en moeten daar al hun energie uithalen, de grootste uitdaging ligt dus in zeer efficiënte zonnepanelen en goede accutechnologie, dat zijn twee van de obstakels die nog moeten worden overwonnen. Een ander obstakel is het gebruikte materiaal, de drones moeten zo licht mogelijk zijn, maar wel in staat zijn om op 18 tot 27 kilometer hoogte te vliegen.

De drones komen straks boven het weer en het luchtverkeer te vliegen waardoor ze geen hinder kunnen veroorzaken. Voor die hoogte bestaan op dit moment geen regels voor vliegtuigen aangezien die niet zo hoog kunnen komen. Wel zijn er regels voor satellieten van toepassing, maar die vliegen weer niet zo laag.

Een van de regels waar Facebook momenteel nog tegen aan loopt is dat er minimaal 1 bestuurder per drone moet zijn, maar Facebook wil de drones zoveel mogelijk automatisch laten vliegen waardoor één piloot misschien wel 10 tot 100 drones bestuurd. De eerste testen met de drones starten volgend jaar.

In maart van dit jaar bevestigde Facebook de plannen dat het internet wil brengen naar afgelegen gebieden door middel van drones. Google heeft een soortgelijk project maar gebruikt hiervoor ballonnen.