Het vorige WK werd qua voorspellingen gedomineerd door een Octopus genaamd Paul. Dit jaar maakt Microsoft’s nieuwe spraakassistent furore: Cortana voorspelde zonder fouten de juiste winnaars in de knockout-fase.

Momenteel zijn er twaalf wedstrijden in de knockout-fase gespeeld: acht in de achtste finales, vier in de kwartfinales. De winnaars van deze twaalf gespeelde wedstrijden werden door spraakassistent Cortana juist voorspeld. Cortana voorzag bijvoorbeeld dat Duitsland, Brazilië, Argentinië en Nederland zouden zegevieren in de kwartfinales en kreeg daarin uiteindelijk gelijk.

Daarmee presteert Cortana al beduidend beter dan Octopus Paul. De inmiddels overleden octopus die in een Duitse dierentuin verbleef voorspelde de winnaar van acht wedstrijden op rij, maar maakte daarbuiten ook wel eens een foutje. Cortana heeft het achtereenvolgens nu al twaalf keer achter elkaar goed. Sinds afgelopen vrijdag doet Apple’s Siri overigens ook een duit in het zakje, maar deze spraakassistent houdt zich toch wat meer op de vlakte en geeft alleen aan wie het meeste kans maakt.

Momenteel heeft Cortana nog geen uitspraken gedaan over de halve finales die enerzijds worden gespeeld tussen Duitsland en Brazilië, de andere finale is tussen Nederland en Argentinië.